Blue Countries

Dincolo de Napoli

Dincolo de Napoli, într-o regiune de munte, se afla ascuns Pescopagano, un sat pitoresc situat de-a lungul unui drum șerpuitor. Asemănător atâtor sate italienești de la munte, cu căsuțe frumoase, liniștite, Pescopagano ne-a fermecat de la început.

Foarte primitori, partenerii ne-au întâmpinat în fața școlii, o clădire obișnuită dar folosind o modalitate modernă de încălzire – panourile solare. Fiecare sală și fiecare hol erau adevărate expoziții prezentând lucrările copiilor, creații bazate mai ales pe tema apei.

Talentul si dedicația acestor copii le-am văzut și la ceremonia de deschidere unde mica lor orchestră a cântat imnul fiecărei țări partenere.

Prima activitate a proiectului nostru a fost prezentarea resurselor de apă din regiune și Ciclul apei în natură – toate țările realizând propriile postere și prezentări powerpoint.

Au urmat activitățile sportive menite  a-i face pe elevii din cele 6 țări să se cunoască mai bine, să lucreze în echipă, să comunice unii cu alții.

La sfârșitul activităților din școală, partenerii ne-au invitat să vedem câteva dintre atracțiile satului, în mod special turbinele folosite la prima hidrocentrala din zonă.

În ziua următoare am aprofundat cunoștințele privind tratarea apei și modalitățile de protejare a acesteia, vizitând uzina de apă și izvoarele de la Caposele și Cassano Irpino unde specialiștii ne-au făcut să înțelegem mai bine întregul proces. Ziua s-a încheiat cu plimbarea până la unul dintre vestigiile trecutului – moara de apă „La Fonte” de la Sant Andrea di Conza.

Elevii au participat la ateliere de lucru dezvoltându-și competențele de comunicare și gândirea critică rezolvând diferite sarcini: postere despre filtrarea apei, jocuri de memorie, rebusuri.

Au urmat prezentările țărilor și orașelor implicate în proiect, modalitate de a afla mai multe lucruri, de a ne cunoaște mai bine, de a vedea școlile unde învață partenerii noștri.

Lecția de limbă italiană a avut un mare succes. Ne-am distrat ascultând pronunția fiecărui elev străin, dar am și învățat expresii uzuale. La fel de mult ne-a plăcut și ora de muzică deoarece am avut ocazia să cunoaștem profesori deosebiți care ne-au inițiat în tainele pianului, chitarei și tobelor.

Partea culturală nu a fost desigur uitată. Astfel, am vizitat Matera, aleasă capitală europeană în 2019, admirând străduțele înguste și piața cu sculpturile lui Dali. Mai multe dintre exponatele acestui artist au putut fi studiate în cadrul expoziției aflate în interiorul bisericii sculptate în stâncă. Un oraș aparte este și însoritul Napoli, cu Palatul Regal, Piazza Plebiscito și Castel dell’Ovo, scăldat de apele Mării Tireniene.

Ne-am luat rămas bun de la însorita Italie, luând cu noi emoții, amintiri și bucuria de a ne fi făcut noi prieteni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *