Blue Countries

Lodz, Polonia

Într-o după-amiază rece de noiembrie am ajuns pe meleaguri poloneze, pregătiți să ne cunoaștem partenerii. Eram bucuroși să îi revedem pe unii dintre ei și emoționați să îi cunoaștem pe ceilalți. În același timp eram încântați și nerăbdători să demarăm activitățile planificate.

Szkoła Podstawowa Związku Nauczycielstwa Polskiego ne-a întâmpinat cu porțile deschise și chipuri zâmbitoare. Ne-au plăcut holurile luminoase, clasele simple, dar primitoare și am realizat ce grozav este să lucrezi cu numai 13-15 elevi în clasă. Desigur, este o școală privată, iar lucrurile sunt diferite față de școlile publice.

Pentru început, elevii au fost implicați în activități de încălzire cu scopul de a-și cunoaște partenerii, de a se obișnui cu un alt stil de lucru. Astfel, au învățat un dans polonez și au participat la jocuri de mișcare.

Au urmat prezentările țărilor partenere, fiecare grup vorbind despre geografia, atracțiile turistice și personalitățile țării sale. Activitatea s-a încheiat cu un concurs de geografie, fiecare echipă fiind formată din elevi din fiecare țară participantă, ocazie de a lucra în echipă, de a exersa limba engleză, de a comunica.

Am fost invitați să descoperim Lodz, plimbându-ne pe străzile sale și mai ales, de-a lungul râului, aflând informații despre schimbările suferite de rețeaua de apă a orașului pe parcursul timpului.

Tema proiectului fiind importanța apei în viața noastră și modalități de protejare a acesteia, gazdele ne-au invitat să vedem uzina de apă, un specialist vorbindu-ne despre întregul proces de purificare a apei.

La universitatea din Lodz, elevii au aprofundat tema proiectului, prezentând audienței teorii privind apariția apei pe Pământ. La sfârșit, doi profesori universitari au încercat să lămurească anumite aspecte ale prezentărilor noastre, oferindu-ne informații despre modalitățile de obținere și protejare a apei.

Desigur că ne-am bucurat și de activități culturale. Astfel, am vizitat Herbst Palace, aflând informații despre fabricile orașului și oamenii care lucrau în ele. Am descoperit istoria filmului și operele regizorilor polonezi la Muzeul Cinematografiei din Lodz.

Am admirat împrejurimile din Sky Tower, Wroclaw, și am vizitat grădina zoologică, zona Africarium, pentru a observa animale in mediul acvatic.

Ne-am întors în țară plini de amintiri, noi cunoștințe și impresionați de tot ce am văzut.

A fost o experiență de neuitat pentru elevii noștri !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *